LEANWORKS | JUST-IN-TIME, JUST-IN-PLACE

Lean logistiek: welke voordelen levert u dat op?

Lean logistiek wordt steeds bekender in Nederland. De principes van lean zijn u ongetwijfeld niet onbekend: maximale waarde creëren voor de klant tegen minimale inspanning en verspillingen elimineren. Het resultaat is betere kwaliteit, kortere doorlooptijden en minder kosten.

 

Lean logistiek in de bouw

Lean logistiek wint sinds een paar jaar terrein in de bouw en dat is niet voor niets. Een gemiddeld bouwproject gaat gepaard met heel veel transportbewegingen van, naar en op de bouwplaats. Voor het leveren van bouwmaterialen, het vervoeren van de bouwmaterialen naar de plek van verwerking en het afvoeren van bouwafval.

 

Geen lean logistiek = onnodige kosten en verlies van tijd

Gaat dat niet slim en efficiënt, dan leidt dat tot veel onnodige kosten en verlies van tijd. Denk maar aan bouwmaterialen die te vroeg geleverd worden, waardoor ze lang op de bouwplaats in de weg staan en er ook nog risico is op schade of diefstal. Of bouwafval dat nog niet afgevoerd kan worden, dat dan ook in de weg ligt en het werk op de bouwplaats flink hindert.

 

De voordelen van lean logistiek
Doordat wij al langere tijd zagen dat logistiek in de bouw efficiënter kon, besloten wij enkele jaren terug om onze focus te gaan leggen op het leveren van toegevoegde waarde door lean logistiek. Met Leanworks ontwikkelden we slimme oplossingen en na enkele pilotprojecten bleken de voordelen van lean logistiek in de bouw nog veel groter dan wij van tevoren dachten. Inmiddels profiteren heel veel opdrachtgevers van die voordelen:

• Tot wel 35% besparing op logistieke kosten
• 80% minder transportbewegingen
• 15% toename in de productiviteit van vakmensen
• Minimale overlast voor de omgeving
• Minder schade, diefstal en opslag

 

Hoe realiseren we lean logistiek?

Elk project is natuurlijk anders en voor elk project gebruiken of ontwikkelen we dan ook andere oplossingen. Maar de basis voor onze lean logistiek is voor elk project dat we op één van onze bestaande distributielocaties nabij uw bouwplaats een HUB creëren. Daar verzamelen we de materialen van alle leveranciers, om deze vervolgens gebundeld af te leveren op de bouwplaats.

Dat doen we, geheel volgens de gedachte van lean logistiek, just-in-time en just-in-place. Oftewel, precies op het moment én de plek waar de materialen op de bouwplaats nodig zijn. We zorgen vervolgens ook voor de efficiënte afvoer van bouwafval , zodat het geen obstakel wordt op de bouwplaats en de bouwplaats er altijd netjes uitziet.

Wilt u weten wat lean logistiek voor uw bedrijf en projecten kan betekenen?
Neem contact met ons op