LEANWORKS | JUST-IN-TIME, JUST-IN-PLACE

Lean bouwen: hoe passen we die principes toe in de logistiek?

Maximale klantwaarde creëren en continu verbeteren: lean bouwen is hot. Steeds meer bedrijven ontdekken dan ook de voordelen van lean bouwen, voor hun opdrachtgevers en voor zichzelf.

Lean bouwen = lean planning?

De meest bekende tool die wordt toegepast bij lean bouwen is de lean planning, maar lean bouwen omvat natuurlijk veel meer dan dat. Het is een continu proces. Een continue zoektocht naar verbetering, waarbij alle mensen die betrokken zijn hun kennis optimaal kunnen inzetten.

Lean bouwen en logistiek

Wij startten enkele jaren geleden onder de naam Leanworks met het toepassen van de principes van lean bouwen in logistiek in de bouw . Binnen Leanworks werken alle betrokken partijen in een bouwproject samen om de aanvoer van materialen zo efficiënt mogelijk te verzorgen.

De kennis van alle betrokken mensen wordt optimaal ingezet om maximale waarde te creëren en verspilling te elimineren. En het werkt. Een meting over onze gerealiseerde projecten leverde de volgende cijfers op:

• 15% toename in de productiviteit van vakmensen
• Tot wel 35% besparing op logistieke kosten
• 80% minder transportbewegingen
• Minder schade, diefstal en opslag
• Minimale overlast voor de omgeving

Elk project slimmer en efficiënter

We zijn nu enkele jaren bezig en op elk project leren we weer bij. Elke keer wordt het logistieke proces slimmer en efficiënter. De basis is voor elk project dat we op één van onze bestaande distributielocaties nabij de bouwplaats een HUB creëren. Daar verzamelen we de materialen van alle leveranciers en slaan we ze droog en veilig op.

Lean bouwen: just-in-time en just-in-place

Vervolgens leveren we de materialen gebundeld en slim verpakt af op de bouwplaats. Dat doen we, geheel volgens de gedachte van lean bouwen, just-in-time en just-in-place. Oftewel, precies op het moment én de plek waar de materialen op de bouwplaats nodig zijn, zodat de vakmensen er meteen de volgende dag mee aan de slag kunnen. Onze runners brengen de materialen dus ook direct op hoogte als ze daar nodig zijn.

We zorgen vervolgens ook voor de efficiënte afvoer van bouwafval , met als doel dat er nooit bouwafval in de weg ligt, uw bouwplaats er altijd netjes uitziet en u de productiviteit op de bouwplaats kunt verhogen.


Meer weten over Leanworks?
Wilt u weten wat toepassing van de principes van lean bouwen voor uw logistieke proces kunnen betekenen?
Neem contact met ons op